Meny Lukk

New Zealand – Alt om utveksling

Så utrolig kult at du har valgt å studere/ta utveksling i New Zealand! Et land mye likt Norge, som er lett å bli glad i. De har også et godt skolesystem, fantastisk natur, og ikke minst mennesker fra hele verden som bare venter på å bli kjent med deg.

Jeg er student ved Høgskulen i Volda, og dro på utveksling våren 2018 til University of Waikato i Hamilton. Dette innlegget vil ta for seg utveksling generelt i New Zealand, men min hovedkilde er kun fra Waikato. Derfor vil jeg anbefale deg å gjøre egen research på skolen du skal gå på.

Generelt

Hovedstat: Wellington
Valuta: New Zealand Dollar $NZD
Språk: Engelsk and Maori
Religion: Ingen spesifikk
Politikk: Parlament (likt Norge)
Stikkontakt: 230V, 50Hz (NZ plug)
Landskode: +64
Nødnr: 111
Tidssone: okt-mar: +12. mar-okt: +10

Skolesystemet

Skolefakta:

Vårsemester: Februar-juni (Høst i NZ, Semester A)
Høstsemester: Juli-November (Vår i NZ, Semester B)
– Alt blir omvendt ettersom vi er på den sørlige halvkule.

Fag blir kalt: PAPERS. Ikke Courses.
60 Credits tilsvarer 30 studiepoeng i Norge.

Semesteret er 13 uker langt. Med en 2 ukers teaching recess midt i. Du kan fortsatt ha oppgaver med frist i disse ukene, men det er ingen forelesninger eller tutorials. Skoledagene er delt opp i forelesning og tutorials. Så ofte er det én forelesning og én tutorial i uka i hvert fag. Du kan bruke fornavn på foreleserne.

Ofte er det heller ikke eksamen i faget. I stedet er det flere obligatoriske oppgaver du må gjøre i løpet av semesteret. Du trenger mer enn 50% av 100% for å stå i faget. Hver oppgave har en gitt poengsum av 100. Så jeg anbefaler deg å gjøre alle oppgaver ettersom å kun gjøre de obligatoriske gjør at du må ha 100% på hver oppgave for å kunne stå i faget med 50%.

Sett deg godt inn i oppgavefrister, og hvordan man navigerer seg gjennom læringsplattformen for skolen din. På Waikato brukte vi Moodle. Enkel og oversiktlig. Finn ut hvor biblioteket er, hvor man får kjøpt nærmeste kaffe, og toaletter på campus. Ikke vær redd for å samarbeide med sidemannen i forelesninger. Greit å være tidlig ute med å skaffe seg en gruppe dersom du har gruppeoppgaver utover semesteret.

Møt opp i forelesninger, gjør lekser, men også ha et sosialt liv!

Søknadsprosessen

INTERN-SØKNAD

Det første jeg gjorde var å fylle ut en søknad internt til utvekslings kontoret på skolen i Norge. De trenger å vite om fagene du ønsker blir godkjent opp mot studiets pensum. Også vite litt om dine motivasjoner og ambisjoner. Intern-søknaden kan variere fra skole til skole. Du vil mest sannsynlig finne informasjon om dette på skolens nettside eller via skolens internasjonalt kontor.

SØKNAD TIL UTVEKSLINGSSKOLE

Når du har fått godkjenning fra skolen din, kan du starte med å søke til utveksling skolen. Her er det greit å ha god kontakt med internasjonalt kontor ettersom alt som må på plass kan fort bli litt overveldende. Noen av hovedpunktene i søknaden er: Personlig detaljer, kontaktinfo, karakterutskrift fra VGS og pågående grad, og bilde av pass.

LÅNEKASSEN

Etter fristen vil du få en e-post om du har fått plass eller ikke. Da vil du også få mer info om hvor mye og hvordan du skal betale for fagene. New Zealand og Australia er dessverre ikke støttet av Erasmus Stipend. Så du må mest sannsynlig punge ut selv. Det er her gode gamle Lånekassen kommer inn. Når du søke om stipend til semesteret så velger du at du skal ta semesteret i utlandet. Her må du legge til bevis på at du har fått plass på utveksling skole. Det er gjerne PDF du fikk sammen med mailen om at du har fått studieplass. Når du har betalt skolepengene, har du også akseptert studieplassen.

VISUM & FORSIKRING

Dette er to viktige punkter. Dersom du mangler visa eller forsikring får du ikke studere i New Zealand. For utvekslingsstudenter så søker du om studentvisum. Det gjør du HER. Du må legge ved Pass, bevis på lån, bevis på studieplass. Forsikring er litt mer åpnet. Noen har dette gjennom banken eller foreldre. Dersom du er åpen for det meste så kan jeg anbefale å kjøpe forsikring gjennom ANSA. Koster rundt 2 500 kr, og dekker alle behov.

FAG

Når det det kommer til prosessen med fagene er det litt mer jobb enn i Norge. Når du først velger fag i søknaden din, og får studieplass så betyr det ikke at du har kommet inn på fagene. Dette skjer ikke før du har ankommet New Zealand. Denne prosessen skjer den første uka du er her. Da må du dra til Student Center og bli ferdig Enrolled i fagene. De trenger å se dokumentasjon på visa, forsikring, og sikkert noe annet også. Hele denne prosessen var litt frem og tilbake, men det ordnet seg til slutt.

De gjør det slik fordi da har studentene valget om å dra i en forelesning og bytte seg dersom den ikke faller i smak. Husk at fagene må være godkjent fra skolen i Norge! Derfor greit å fylle ut skjema i Norge med flere fag-ønsker enn det du faktisk går for. Hvis ikke blir det mer frem og tilbake med signaturer og slikt fra alle kanter.

BOLIG

Som en del av søkeprosessen må du velge hvor du skal bo. Norske skoler anbefaler utvekslingsstudentene om å bo på Campus, dersom det er et valg. University of Waikato har 4 resident halls. Bryant Hall og College Hall er populært for førsteårsstudenter (18-åringer). Mens Student Village og Orchard Park er populært blant Internasjonale. Jeg bodde i Orchard Park, og anbefaler på det sterkeste om du skal studere på Waikato. Mer om det lengre ned i innlegget.
Pris og kvalitet på bolig er lik som Norge (3k-5k). Ps. Husene kan bli veldig kalde om vinteren. Gå til innkjøp av ovn, eller ta med deg et par ullsokker!

FLYBILLETTER

Her er det greit å ikke vente for lenge. Flyreisen kan variere, men den ligger på rundt 20+ timer. På pris så må du mest sannsynlig over 6 000 kr en vei. Her kan det variere. Men vær tidlig ute! (Min rute var: Oslo-Amsterdam-Hong Kong-Auckland = 7 500 kr + 33t).

PS: Av og til kan det hende immigrasjonen informerer deg om at du MÅ bestille returbillett før du drar nedover. Dette er ingen must. Jeg vil anbefale deg å vente litt dersom du ønsker å oppleve landet mer etter semesterslutt. Mange velger å leie bil og reise rundt før man drar hjem til Norge.

PAKK

Når det kommer til hva man trenger i bagasjen så er det et par punkter jeg vil tipse dere om. Du trenger ikke gå overboard og ta med deg hele klesskapet i flere store kofferter. Skal du være her for ett semester trenger du bare én stor koffert, og én liten koffert/sekk som håndbagasje. Jeg dro nedover med halvfull koffert, og den ble fylt opp. Som alltid så finner man seg noen nye plagg hvor enn man reiser. Pakk derfor med deg de klærne du vet du bruker. Regel: Bruker du den ikke hjemme i Norge, kommer du mest sannsynlig ikke til å bruke den i NZ heller.

Utveksling til New Zealand pakketips:

  • Hverdagsklær for alle årstider. – Uansett om du studerer høst- eller vårsemester, på senhøst/vinteren blir det kaldt med temperaturer ned til 5-10 grader. 
  • Turjakke/sko. – Er du reiseglad og har lyst til å oppleve landet så kommer du mest sannsynlig til å få bruk for skikkelig turklær. Forholdene er veldig like Norge. Ta gjerne med deg et sett med ullundertøy også.
  • Kopi av alle dokumenter. Både i form av digitalt og papir.
  • Godt kamera! – Naturen er helt nydelig!
  • Deilig norsk sjokolade!
  • Skal du hit på vårsemestret kan du ta med noe 17.mai pynt.
  • Kredittkort. – Alltid greit å ha back up.
  • Personlig medisiner, prevensjon, osv.
  • PASS!
KOMMUNIKASJON

Når du har fått studieplass og ting begynner å nærme seg så blir man mest sannsynlig kontaktet av internasjonal koordinator fra utvekslingsskolen. De informerer om alt av forberedelser og opplegg som skjer når du ankommer ditt nye studiested. Hvis ikke, så nøl ikke med å send de en e-post selv. Eller hør med internasjonalt kontor på din skole i Norge om de kan purre på de.

Oppholdet

Tiden vil gå veldig raskt når man er tilbake på skolebenken. Det er derfor viktig å nyte hver dag som går. Smil og vær glad for at du har muligheten til å reise til andre siden av planeten for å studere og oppleve menneskene og naturen.

OWEEK

Ta del i Oweek aka Fadderuka. Her er det sosiale eventer, fester og opplegg som arrangeres for at nye studenter skal finne seg mer til rette og bli kjent med medstudentene. Husk at du er i et ukjent land, så vær forsiktig med hvem du omgåes med under beruset tilstand. Gjerne finn deg en gjeng med studenter du stoler på, og bruk hverandre som støttespillere gjennom kvelden.

LEGITIMASJON

Det er kun PASS som er godkjent LEGITIMASJON. Derfor viktig at du passer ekstra godt på det dersom du skal inn på nattklubber og trenger ID. Skal du være i NZ lengre enn ett semester vil jeg anbefale og skaffe deg et ID kort. Priser kan variere. Men det er veldig smart dersom du er redd for å miste passet.

SIM-KORT

Jeg anbefaler deg å skaffe deg et NZ sim-kort. Du kan kjøpe gjennom 2degreeSparkVodafone. Prisene ligger på rundt det samme som i Norge. Jeg hadde 2degree. Lastet ned appen og fylte på med data sporadisk. De har flere datapakker å velge mellom. Fikk også nytt NZ mobilnr. Så greit å informere de hjemme om at du ikke vil svare dersom de ringer deg på det norske nr ditt. Husk at dersom du har bankid på mobil så vil ikke det lenger funke. Derfor viktig å ta med kodebrikken til banken! 

BUTIKK

Matbutikker:
Pak n Save = Billigst og stort utvalg
Countdown = Litt dyrere og stort utvalg
New World = Dyrest med godt utvalg
4Square = Medium billig med ikke så bra utvalg. 

Alkohol kan fåes kjøpt i matbutikker.
PS: Spar miljøet, ta med bærenett når du handler!

Shopping:
Klær:
Farmers, Cotton On, Body, Glassons, Pagani, Forever New, Hannahs…
De har ikke HM eller Zara. Men flere andre billige fast fashion butikker.

Størrelser:
XXS = 6, XS = 8, S = 10, M = 12, L = 14, XL= 16

TRANSPORT

De har buss, tog, fly, Uber, taxi. Bussbilletter er mye billigere enn i Norge. Uber er også mye brukt, men vær forsiktig. Skal du til Hamilton får du busskort ved Student center. En annen ting er at det er vanlig å si hei og takke bussjåføren for turen. Husk å ta med studentkort for å få studentrabatt.

OPPLEVELSER

Når det kommer til ting å gjøre skal man ikke klage. Det handler om å engasjere seg, og komme seg ut av komfortsonen. Skolene er gjerne flink til å lage opplegg som internasjonale studenter kan ta del i. Ikke glem å ta initiativ selv, og finn ting å gjøre med dine nye venner.

Et eget innlegg om hva du kan oppleve på Nord-øya kommer senere. 

KONKLUSJON

Ha et fantastisk studieopphold i nydelige New Zealand. Folk er mye mer åpne enn i Norge, så ikke vær redd for å ikke bli kjent med noen. Det trengs ikke alkohol for å ha en god samtale med dama bak kassen, eller mannen på gata. Jeg håper dette innlegget gjorde det litt mer klokere på prosessen og studiehverdagen i New Zealand. Kommenter gjerne om det er noe jeg har bommet helt på, eller burde tilføye.

Ha en fin tur, og lykke til!